Os alunos leem o texto a seguir depois respondem as questões sobre ele em português.
HEALTHY FOOD
Some people classify food according to the food pyramid
– fats, sugars, proteins, fibers, grains. Others classify them according to
food types – fruit, meat, fish and vegetables. Modern dieticians go back to the
teachings of our great-grandmothers and say that food has to be colorful. The color of food is determined by pigments.
Pigments not only color fruit, vegetables and other foods, but also protect our
organism againts diseases.
Purple food- contains anthocyanin. Delays aging. (
cabbage, fig, grapes, plum, beet)
Red food- contains lycopene, a potent antioxidant.
Protects against some types of cancer. Stimulates blood circulation. (tomato, strawberry, guava, cherry,
watermelon)
White food – contina calcium and potassium. Helps in
the formation and maintenance of bones. It is basic for the functioning of
nerves and muscles. (cheese, milk, cauliflower, potato, banana, rice,
mushrooms)
Green food – contains chlorophyll and vitamin A.
Detoxes cells. Inhibits free radicals.
(green vegetables and herbs)
Brown food – contains vitamins B and E. prevents
anxiety and depression. Reduces the risk of cancer and cardiovascular diseases.
Provides for better bowel functioning. (nuts, oat meal, cereals, chestnut)
Orange/yellow food – contains vitamin B3, vitamin C and
beta carotene. Protects the herat, eyes, and the nervous system. Reduces the
risk of cancer. (orange, papaya, carrot, mango, pumkin, peach, apricot)
Name:
......................................................................................................................................
De acordo com o
texto traduzido os alimentos são distribuídos em uma pirâmide alimentar que é
dividida em ......... categorias de acordo com a nossas necessidades diárias.
Essa categorias são:
..........................................................................................................................................................................................
Os tipos de
alimentos são ............................................................................................................................................
...........................................................................................................................................................................................
Os dieticistas
modernos voltam aos ensinamentos de nossas avós e dizem que nosso alimento tem
queser ........................................................................
A cor dos
alimentos é determinada pelos .............................................................................................................
Os pigmentos são
importantes porque dão cor as frutas, aos vegetais e outros alimentos, mas
também
............................................................................................................................................................................................
Relacione as
substâncias a seguir conforme a cor dos alimentos, sua função e alguns exemplares:
(1)Clorofila e
vitamina A ( ) alimentos brancos
(2)Vitamina B3 e C
e betacaroteno ( ) alimentos marrons
(3)Vitamina B e
E ( ) alimentos roxos
(4)Antocianina ( ) alimentos verdes
(5)Licopeno ( ) alimentos amarelos e alaranjados
(6)Cálcio e
potássio ( ) alimentos vermelhos
( ) desintoxica as células, inibe os
radicais livres
( ) protege o coração, os olhos, o sistema
nervoso e reduz o risco de câncer.
( ) retarda o envelhecimento.
( ) previne ansiedade e depressão, reduz o
risco de câncer, as doenças cardiovasculares e promove melhor funcionamento do
intestino.
( ) potente antioxidante, protege contra
alguns tipos de câncer e estimula a circulação sanguínea.
( ) ajuda a formação e a manutenção dos
ossos e é básico para a formação dos nervos e dos músculos.
( ) repolho roxo, figo, uvas, ameixa e
beterraba
( ) laranja, mamão, cenoura, manga,
abóbora, pêssego e damasco.
( ) tomate, morango, goiaba, cereja e
melancia
( ) nozes, farinha de aveia, cereais e
castanhas
( ) verduras e ervas
( ) queijo, leite, couve-flor, batata,
banana, arroz, cogumelos
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